Het Gooi, natuur en projecten
Het Gooi is een regio dat bestaat uit de gemeenten Huizen, Laren, Naarden, Bussum, Hilversum, Hilversumse Meent, Muiden en 's Graveland. Het Gooi biedt ook huis aan vele natuurgebieden in het beheer van Goois Natuur Reservaat en Natuurmonumenten. De laatste jaren is men druk bezig met het verrijken van de natuur d.m.v. natuurpassages. Dit kunnen natuurbruggen zijn maar bijvoorbeeld ook het verbinden van waterlichamen. Hierdoor wordt de natuur in het Gooi steeds rijker.
Bussumerheide /
Bron: NeveahNatuurgebieden en natuurprojecten:
Het Gooi bezit veel uniek en historisch natuurschoon. Iets wat zeker benadrukt mag worden! Als je door de landschappen van het Gooi loopt loop je in het echte oud-holland, de meeste van de natuurgebieden bestaan al eeuwen, of, zoals de Bussumerheide, al 200.000 jaar, of zijn tot hun oude staat hersteld zoals bijvoorbeeld Zanderij Cruysbergen die tot voor kort nog akkerland was nadat de zanderij afgegraven was voor zand dat nodig was bij de opbouw van Amsterdam. Goois Natuur Reservaat en Natuurmonumenten ziet het als hun taak om, in samenwerking met de provincies, dorpen en steden, de Groene Ruggengraat, te herstellen, ofwel, alle, door bebouwing van elkaar afgescheiden gebieden, weer met elkaar te verbinden en hun unieke karakter te behouden.
Diversiteit
Het Gooi, hoewel sterk bebouwd, bezit één van de meest diverse landschappen in Nederland. Van eeuwenoude bossen tot heidelandschappen, akkerlandschappen, waterrijke gebieden, strand, meren, rivieren en vele slootjes of oude Engelse landschappen en vestingwallen die hun eigen biodiversiteit hebben ontwikkeld. Het is er allemaal. En allen hebben een rijke geschiedenis en sommige gebieden herbergen hele zeldzame dier- en plantensoorten.
Routes
Er zijn veel manieren om van de Gooise natuur te genieten. Op de fiets, met de boot of te voet. Goois Natuurreservaat en Natuurmonumenten hebben veel kaarten met diverse routes opgesteld. Inclusief themaroutes waar bijvoorbeeld een stukje geschiedenis beleefd kan worden. Uiteraard zijn er ook de ANWB-fietsroutes. Het is zeker de moeite waard hier eens een kijkje naar te nemen.